Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Απόφαση της πανελλαδικής συνέλευσης του Συντονισμού της Κυριακής 18/10

Απόφαση της πανελλαδικής συνέλευσης του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης

που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 18/10 στο Τριανόν, με ταυτόχρονη συμμετοχή εργαζομένων μέσω διαδικτύου:                Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Oκτώβρη έκτακτη πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού εργατικής αντίστασης. Συγκεντρωθήκαμε αγωνιστές από κλάδους και εργασιακούς χώρους από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που παλεύουν να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν την αντίσταση, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των εργοδοτών.

            Η συνέλευση έγινε λίγες μέρες μετά από τις 15 Οκτώβρη που απέργησαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας και πανελλαδικά σε πολλές πόλεις, απεργοί από  τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους δήμους, τις δημόσιες υπηρεσίες, διεκδικώντας "Λεφτά για τις ανάγκες μας - Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Δήμους Κοινωνικές Υπηρεσίες – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενάντια στις απολύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι με την κινητοποίηση αυτή αλλά και σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους, στους κουριερ, στον επισιτισμό, στο πολιτισμό όχι μόνο δείξανε ότι η αντίσταση απλώνεται, αλλά διεκδικούνε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση.

Τα μέτωπα ανοίγονται μπροστά μας και μπαίνουμε να οργανώσουμε και να στηρίξουμε τους αγώνες, με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να νικάμε.

            Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.  Συνεχίζει μέσα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης τις περικοπές, ετοιμάζει νέο κορονο/μνημόνιο για να πάρει τα δις του πακέτου από την ΕΕ και να ξαναπιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ξαναβάζοντας μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, ταμεία. Στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στα σχολεία, στους δήμους, στην πρόνοια, οι μόνιμες προσλήψεις ουσιαστικά έχουν παγώσει, και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λιγότερα λεφτά θα πάνε σε υγεία παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. 

            Ταυτόχρονα βάζει στόχο να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Προφανώς στα φιλέτα της ΔΕΗ, με τον ΔΕΔΗΕΕ διακηρυγμένο στόχο, αλλά ακολουθούν στην κυβερνητική ατζέντα ΕΥΔΑΠ,  ΕΥΑΘ, EΛTA, φυσικό αέριο. Στις συγκοινωνίες που αποτελούν σταθερό στόχο ιδιωτικοποίησης για την Δεξιά, επιταχύνει μέσα από τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

            Οι ιδιωτικοποιήσεις απλώνονται σε όλο το φάσμα των κοινωνικών αγαθών. Με εργαλείο τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θέλουν να απλώσουν την ιδιωτικοποίηση στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα να ξαναφέρουν τους εργολάβους σε καθαριότητα, μαγειρεία, φύλαξη. Αντίστοιχα στους ΟΤΑ δίνουν τη δυνατότητα στους δημάρχους, να δίνουν σε ιδιώτες ολόκληρους τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο, τεχνική υπηρεσία κλπ. Στην εκπαίδευση, η Κεραμέως υποβαθμίζει συστηματικά τα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια ενισχύοντας τα ιδιωτικά κολέγια.

Παντού αφεντικά και κυβέρνηση βάζουν στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις επιδιώκοντας την ουσιαστική κατάργηση τους, γιατί δεν θέλουν κανέναν έλεγχο στις εργασιακές σχέσεις στους χώρους δουλειάς. Προωθούν μέτρα  για να χτυπήσουν συνδικαλισμό και Συνδικάτα. Με αφορμή την πανδημία και σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους εργοδότες, ενώ ταυτόχρονα τους λύνει τα χέρια να απολύουν μαζικά, να υπονομεύουν την σταθερή δουλειά, τον βασικό μισθό και να απλώνουν την ελαστική εργασία. Για χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό τουρισμό, στον πολιτισμό, αλλά και σε μια σειρά από κλάδους στον ιδιωτικό τομέα το αίτημα για επίδομα ίσο με τον μισθό για όλους και όλες γίνεται διεκδίκηση κρίσιμη, όπως η σύγκρουση με τις μαζικές απολύσεις και την ελαστική εργασία.

            Μπορούμε να τους νικήσουμε! Αυτό δείχνει ο αγώνας των μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία, που κέρδισαν πίσω την δουλειά τους και παλεύουν για μόνιμη εργασία. Αυτό το μήνυμα ήρθε ακόμα πιο δυνατά και με την μεγάλη αντιφασιστική νίκη στις 7 Οκτώβρη, όταν τα συνδικάτα μας απέργησαν και δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο, αλλά και  πανελλαδικά. Ξέρουμε ότι με τους αγώνες οδηγήσαμε στην καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Τώρα είναι η σειρά να ξηλώσουμε αυτούς που έθρεψαν τους ναζί, όλους αυτού. που τους στήριξαν, ενώ ταυτόχρονα έσπερναν φτώχεια και εξαθλίωση, μαζί με μπόλικο ρατσισμό..   

            Να οργανώσουμε την συνέχεια, το άπλωμα του απεργιακού μετώπου και την κλιμάκωση.Μπροστά μας είναι σκληρές μάχες! Οργανώνουμε τους χώρους μας προετοιμάζοντας τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

            Δυναμώνουμε τα συνδικάτα και την οργάνωση στα σωματεία μας. Η μαζικοποίηση των σωματείων κόντρα στις εργοδοτικές και κυβερνητικές επιθέσεις είναι υπόθεση της βάσης, και την οργανώνουμε σαν τέτοια. Τα δίκτυα του συντονισμού, οι κλαδικές ομάδες σε μια σειρά από κλάδους και εργασιακούς χώρους έχουν να παίξουν κρίσιμο ρόλο, με το ριζωμά τους, το άπλωμα και την σταθερή και συλλογική λειτουργία τους.

            Δυναμώνουμε την οργάνωση μέσα στους εργασιακούς χώρους, συσπειρώνοντας ανοιχτά και ενωτικά μέσα σε επιτροπές αγώνα, σε απεργιακές επιτροπές, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που θέλει να οργανώσει την μάχη μέσα στον χώρο του και συνολικά, απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

            Δυναμώνουμε το Δίκτυο του συντονισμού. Απλώνουμε τις προσπάθειες συντονισμού των διαφόρων τμημάτων της εργατικής τάξης που συγκρούονται με τις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των αφεντικών. Το παράδειγμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων αξίζει να απλωθεί σε όλους τους κλάδους για να μπορεί η βάση να δίνει τις μάχες της διεκδικώντας από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξεπερνούν τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

            Στηρίζουμε τις μάχες που έχουν ξεκινήσει, από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δήμους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, μέχρι τους εργαζόμενους σε επισιτισμό και τους εργάτες τέχνης που παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης. Για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να φορτώσει ξανά στις πλάτες της εργατικής τάξης τις αποτυχίες του καπιταλισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου