Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργολαβικών των ΕΛΠΕ


Αλληλεγγύη μέχρι τη ΝΙΚΗ
στον αγώνα των εργολαβικών των ΕΛΠΕ

          Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, την μείωση κατά 50% του κονδυλίου της εταιρίας για τις εργολαβίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει την απόλυση του 50% των εργολαβικών εργαζόμενων που δουλεύουν στα ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους.
          Οι εργαζόμενοι σε εργολαβικές εταιρίες είναι απολύτως  απαραίτητοι για την λειτουργία των επιχειρήσεων, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους ανανεώνονται για πολλά συνεχόμενα χρόνια. Είναι απαράδεκτο το καθεστώς αυτό, με εργαζόμενους που εδώ και πολλά χρόνια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΕΛΠΕ αλλά και σε άλλες εταιρίες αλλά να είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Οι εργολάβοι έρχονται και παρέρχονται αυτήν την εικοσαετία, αλλά οι εργαζόμενοι παραμένουν οι ίδιοι με κουτσουρεμένα δικαιώματα, κουτσουρεμένους μισθούς και καθημερινή ανασφάλεια.
          Έτσι, βγαίνουν τα υπερκέρδη κέρδη  των ΕΛΠΕ τα οποία οι εργάτες τα πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή, όπως έγινε πριν από λίγα χρόνια στα ΕΛΠΕ με την δολοφονία τεσσάρων εργατών. Αντί λοιπόν να μονιμοποιήσουν τους εργολαβικούς εργαζόμενους προσπαθούν να τους πετάξουν στην ανεργία.
          Η εργοδοσία των ΕΛΠΕ πριν από λίγες μέρες απαγόρευσε στο σωματείο των εργολαβικών (ΣΕΕΕΠΦΧ) την είσοδο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ όπου προγραμμάτιζαν ενημέρωση των μελών τους.   Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι μεγάλη επίθεση και στον συνδικαλισμό και στο δικαίωμα στη δουλειά που στηρίζεται πάνω στις αντεργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. 
          Την ίδια μάχη ενάντια στις απολύσεις δίνουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στις τράπεζες, αλλά και όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι για να μην περάσουν οι μαζικές απολύσεις εργαζόμενων στις τράπεζες. Οι τραπεζίτες με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν βάλει στόχο να απολύσουν 5000 τραπεζοϋπάλληλους μέσα στο 2020.

          Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα γιατί πλέον τα παραμύθια, ότι έρχονται οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, είναι μακρινό παρελθόν. Τώρα που η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε νέα ύφεση, για την δεξιά ο μόνος τρόπος για να κρατηθούν ψηλά τα κέρδη των αφεντικών και να μαζεύονται τα υπέρογκα πλεονάσματα είναι να τσακιστούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί, τα ωράρια, η ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Η «ανάπτυξη» που υποσχέθηκε η ΝΔ σημαίνει δάνεια μαμούθ 800 εκατομμυρίων ευρώ στον Λάτση για το Ελληνικό, τεράστιες φοροαπαλλαγές για τα αφεντικά και μαζικές απολύσεις για τους εργαζόμενους.
          Ο αγώνας των εργολαβικών χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, γιατί αφορά τόσο τα εργασιακά του δικαιώματα όσο και τη συνολική μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα μνημόνια, στηρίζει  τον απεργιακό αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ και απαιτούμε από την εργοδοσία την μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου