Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Απεργία εργολαβικών στα ΕΛΠΕ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζόμενων στα Πετρέλαια σήμερα. Κανένας εργολαβικός συνάδελφος δεν μπήκε για δουλειά.
Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πύλη των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, χαιρέτησαν ο πρόεδρος του σωματείο των εργολαβικών εργαζόμενων Χρήστος Ζαρκινός και η πρόεδρος των συμβασιούχων της ΔΕΣΦΑ Μαρία Κοτρώνη. Στην συγκέντρωση βρέθηκαν δεκάδες συμπαραστάτες, καθώς και ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια που μοίρασε την παρακάτω προκήρυξη.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους εργολαβικούς εργαζόμενους
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ σε ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ
Ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια στηρίζει τον αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων στις εταιρίες πετρελαίου, για τα δικαιώματα τους. Το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να δοθεί τέλος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε όμηρους και καταστρατηγούν τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα όπως την ασφάλιση, την αποζημίωση απόλυσης, την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, τις αυξήσεις στους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι σε εργολαβικές εταιρίες δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Αντίθετα είναι απολύτως απαραίτητοι για την λειτουργία των επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους ανανεώνονται για πολλά συνεχόμενα χρόνια (με την απαράδεκτη διακοπή των 45 ημερών) δείχνει το πόσο πολύτιμοι είναι για να μπορούν να παρουσιάζουν κερδοφορία τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΣΦΑ κλπ κλπ. Πολλές φορές πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή αυτά τα κέρδη των εταιριών ενέργειας, όπως έγινε πριν από τρία χρόνια στα ΕΛΠΕ με την δολοφονία τεσσάρων εργατών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις εταιρίες αυτές, συνεχίζει να διατηρεί και να αναπαράγει μια εργασιακή πραγματικότητα με εργαζομένους διαφορετικών ταχυτήτων, ώστε να διευκολυνθεί το μοναδικό ζήτημα που τους απασχολεί δηλαδή η ιδιωτικοποίηση. Τα κέρδη τους νοιάζουν, τα χρήματα που θα πάρουν για να τα δώσουν στους τραπεζίτες (ντόπιους και ξένους) για να αποπληρώσουν το χρέος. Και για τους εργάτες ανασφάλεια, μισούς μισθούς και κουτσουρεμένα δικαιώματα.
Αυτές τις μέρες προχωράει με γοργούς ρυθμούς το ξεπούλημα της ΔΕΣΦΑ με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Πουλάνε το υπόλοιπο ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Προσλαμβάνουν στρατηγικό σύμβουλο στην ΔΕΠΑ. Φέρνουν τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των Λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη λεηλασία στα δημόσια αγαθά που έχει τολμήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση μέχρι τώρα. Μαζί οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τις Αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, την Εγνατία Οδό κλπ.

Αν περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τον πρόσβαση τους σε κοινωνικά αγαθά που είναι απόλυτα απαραίτητα για να ζήσουν, το Νερό, το ρεύμα, την ενέργεια συνολικά, τις μεταφορές κλπ. Τα εργασιακά κάτεργα σαν αυτά που βιώνουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είτε στις εταιρίες πετρελαίου, είτε στη ΔΕΗ, είτε στην Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα εξαπλωθούν. Και βέβαια θα χτυπηθεί ο συνδικαλισμός στο πιο δυνατό κομμάτι της εργατικής τάξης που με τους αγώνες του έχει βοηθήσει καθοριστικά τις κατακτήσεις που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα.
Γι’ αυτό ο αγώνας που δίνουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι χρειάζεται την στήριξη όλων για να νικήσει. Για να κατακτήσουν τα δικαιώματα τους σαν εργαζόμενοι αλλά και γιατί θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα. Και γι’ αυτό χρειάζεται ο κοινός αγώνας όλων. Οι 40.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλέον έχουν εργοδότη όχι το κράτος αλλά το Υπερταμείο, έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους που μπορεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια Ιδιωτικοποίησης, να κερδίσει όλα τα δικαιώματα για τους εργάτες και να σταματήσει το αίσχος της εργολαβικής εργασίας.
Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι προβάλουμε βάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου