Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ εμπρός για πανεργατική απεργία

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
εμπρός για πανεργατική απεργία

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ εκβιασμών από την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να εξασφαλίσουν τα αφεντικά σε Ευρώπη και Ελλάδα ότι τα μνημόνια θα συνεχιστούν σε όλο το βάθος τους και τα επόμενα χρόνια. Σε όλο αυτό το γαϊτανάκι των εκβιασμών έχουν κινητοποιηθεί, τα κόμματά τους, οι «μένουμε Ευρώπη» και όλος ο μνημονιακός συρφετός.
Όμως αυτός που αφήνει όλο το περιθώριο για μια τέτοια αντεπίθεση των αφεντικών ντόπιων και ευρωπαϊκών είναι η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης σε κάθε πίεση της ΕΕ του ΔΝΤ και των δανειστών. Από το κουτσουρεμένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στη συμφωνία της 20 Φλεβάρη για αποπληρωμή όλου του χρέους, στην πρόταση των 47 σελίδων και σήμερα στη νέα συμφωνία.
Αυτή η συμφωνία που είναι στα σκαριά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι ένα ακόμη αντιλαϊκό μνημόνιο που όχι μόνο συνεχίζει όλα τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί την προηγούμενη πενταετία αλλά προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων.
Όσο και αν προσπαθούν κυβερνητικά στελέχη να επιχειρηματολογήσουν ότι για πρώτη φορά πληρώνουν οι πλούσιοι, η αλήθεια είναι διαφορετική. Στην πρόταση της κυβέρνησης των 7,9 δις οι εργαζόμενοι καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν για να σωθούν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο. Ο κύριος όγκος των μέτρων θα βγει από τις τσέπες των εργαζόμενων.
  • Μειώνονται και άλλο οι συντάξεις μέσα από την αύξηση των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων.
  • Μειώνονται και άλλο οι μισθοί μέσω της αύξησης της παρακράτησης των εισφορών των εργαζόμενων.
  • Μειώνεται το εργατικό εισόδημα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ για δεκάδες αγαθά πρώτης ανάγκης.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, και όλοι ξέρουμε από την εμπειρία μας, το ποιός θα είναι αυτός που θα πληρώσει τα κέρδη των ιδιωτών που θα αρπάξουν τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει, οι αυξήσεις στους μισθούς έχουν μεταφερθεί στο μακρινό μέλλον, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνουν, το ΕΚΑΣ οδεύει σε κατάργηση, οι προσλήψεις ακολουθούν τους μνημονιακούς υπολογισμούς.
Η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% σε 29% όχι μόνο είναι πολύ μικρή, αλλά όλοι ξέρουμε την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ μπορούν μέσα σε μια νύχτα να «εξαφανίσουν» τα κέρδη τους για να γλυτώσουν τη φορολογία. Το ίδιο ισχύει και για τα εισοδήματα πάνω από 100.000. Πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και πολλά ευχολόγια για να πληρώσουν και οι πλούσιοι, για να γίνουν επενδύσεις, να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτή είναι η συμφωνία που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση με τους «θεσμούς», που με την υποχωρητικότητά της τους αποθρασύνει - ζητούν διαρκώς κι άλλα.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να αντισταθεί. Γι’ αυτό είναι η ώρα για τους εργαζόμενους να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Με ένα δυνατό απεργιακό κίνημα να επιβάλλουμε ότι δεν θα υπογραφεί καμία συμφωνία, κανένα νέο μνημόνιο. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα συλλαλητήρια που οργανώνονται για την Κυριακή 26/6. Θα χρειαστεί όμως να προχωρήσουμε, σε πανεργατική απεργία άμεσα, στις 30 Ιουνίου, ημέρα που οι ναυτεργάτες ξεκινάνε τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Να απλώσουμε τους απεργιακούς αγώνες για να μην επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρομίων. Απεργίες για προσλήψεις στα νοσοκομεία.
Από την εμπειρία της 5μηνης διαπραγμάτευσης αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμιά φιλολαϊκή πολιτική μέσα στα όρια της ευρωζώνης και των συνθηκών της ΕΕ, με αναγνώριση και αποπληρωμή του χρέους. Χρειάζεται άμεσα να επιβάλλουμε τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από ευρώ και ΕΕ, την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Έτσι μπορούμε να νικήσουμε και να ξηλώσουμε τα μνημόνια τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια σε κλεισίματα, διαθεσιμότητες, ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου