Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΚΟ

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, η ΚΕΕΡΦΑ και Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, οργανώνουν κινητοποίηση για να μην αφήσουμε κυβέρνηση και ΕΕ να χτυπήσουν τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα τους. Και μαζί να οδηγήσουν στην απόλυση εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και «ωφελούμενους» των ΟΤΑ, που προσφέρουν υπηρεσίες στήριξης των προσφύγων σε στρατόπεδα και δομές μέσα στην πόλη.
Το επιχείρημα είναι ότι η προσφυγική κρίση τελείωσε, άρα οι χρηματοδότες (ECHO, Ύπατη Αρμοστεία), σταματούν την χρηματοδότηση και οι ΜΚΟ απολύουν εκατοντάδες εργαζόμενους που δούλευαν προσφέροντας στήριξη και βοήθεια σε ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους για να γλυτώσουν την φρίκη του πολέμου και της φτώχιας. Η κυβέρνηση δια στόματος Μουζάλα δηλώνει ότι στόχος είναι να μείνουν στην Ελλάδα 25.000 πρόσφυγες μονάχα. Οι υπόλοιποι είτε θα προωθηθούν σε χώρες της ΕΕ, πράγμα που δεν συμβαίνει, είτε θα απελαθούν μαζικά πίσω στην Τουρκία.
Το πόσο έχει τελειώσει η προσφυγική κρίση το δείχνει ανάγλυφα η εξέγερση των προσφύγων και των μεταναστών τη Μόρια τις προηγούμενες ημέρες. Το δείχνει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία και οι βομβαρδισμοί. Ακόμη και αν έδιωξαν τον ΙΣΙΣ από την Μοσούλη και τη Ράκα, η φρίκη του πολέμου είναι απλωμένοι και σε μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής. Το δείχνει η τεράστια καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των προσφύγων από τις υπηρεσίες.
Στην πραγματικότητα κυβέρνηση και ΕΕ ετοιμάζουν ένα σχέδιο για να αρχίσουν τις μαζικές απελάσεις προσφύγων το επόμενο διάστημα. Οι αιτήσεις για άσυλο που έχουν κάνει οι πρόσφυγες δεν προχωράνε ούτε με βήμα χελώνας και όσες βρίσκουν τον δρόμο τους είναι απορριπτικές στην πλειοψηφία τους. Αρνούμαστε πρόσφυγες και εργαζόμενοι στις ΜΚΟ να γίνουνε τα εξιλαστήρια θύματα στην καταστροφική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Η κατάσταση αθλιότητας για τους πρόσφυγες είναι ενδεικτική. Ανεπαρκής έως και ανύπαρκτη πρόσβαση στην υποβολή αιτήματος ασύλου, πολύωρες αναμονές στην Υπηρεσία Ασύλου, μαζικές απορρίψεις αιτημάτων ασύλου και απελάσεις, εγκλεισμός στα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, διαρκής παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεπαρκής πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στη σχολική εκπαίδευση, παντελής έλλειψη υγιεινών συνθηκών διαβίωσης.
Με πρόσχημα το κόψιμο της χρηματοδότησης μια σειρά από ΜΚΟ προχωράνε σε συρρικνώνεις του έργου τους και απολύσεις εργαζόμενων. Στα στρατόπεδα σε Μαλακάσα, Σχιστό κλπ, διώχνουν τους εκπαιδευτικούς και μια σειρά από ειδικότητες. Έκοψαν τα πούλμαν που μετέφεραν τους πρόσφυγες τρείς φορές την εβδομάδα στην Αθήνα κρατώντας τους απομονωμένους. Άλλες ΜΚΟ συρρικνώνουν υπηρεσίες και δομές και απολύουν. Αν το αφήσουμε να ξεδιπλωθεί αυτό το σταδιακό κύμα απολύσεων θα ξεπεράσει τις 2000 εργαζόμενους μέσα στους επόμενους μήνες. Όσο και αν κομπάζει ο Τσίπρας για την μείωση τάχα της ανεργίας, με αυτήν την πολιτική έρχονται να προσθέσουν εκατοντάδες νέους ανέργους στις λίστες του ΟΑΕΔ
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ και οι "ωφελούμενοι" μέσω ΟΤΑ, στους πρόσφυγες παραμένουν απαραίτητες για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους. Αν οι ΜΚΟ δεν μπορούν να συνεχίσουν να τις εξασφαλίζουν γιατί στέρεψαν τα χρήματα, απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει τις πρωτοβουλίες για να συνεχίσουν να δουλεύουνε προσφέροντας υπηρεσίες στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.
Αυτές οι υπηρεσίες κανονικά θα έπρεπε να είναι κρατικές. Κρατικές υπηρεσίες και δομές που να προσφέρουν ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης των προσφύγων με σταθερές εργασιακές σχέσεις και όχι ΜΚΟ με χαμηλή χρηματοδότηση, με εργαζόμενους-λάστιχο των 400 Ευρώ και τον πέλεκυ της δίμηνης σύμβασης πάνω από το κεφάλι τους.
Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.
Να μην στερηθεί κανένας πρόσφυγας και μετανάστης τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη.
Δημόσιες υπηρεσίες και δομές στήριξης των προσφύγων με μόνιμο προσωπικό και σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου