Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ



16 ΙΟΥΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Απεργιακή συγκέντρωση 10πμ Ερμού -Σύνταγμα
  
            Την Κυριακή 16 Ιούλη απεργούμε και διαδηλώνουμε σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Η αργία της Κυριακής κερδήθηκε με αγώνες, είναι   κατάκτηση των εργαζόμενων και δεν θα την χαρίσουμε στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με το νέο μνημόνιο που ψήφισε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές – πλην της δεύτερης του Αυγούστου στο Δήμο Αθήνας, σε Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το Αεροδρόμιο της Αθήνας, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.  Ανοίγει το δρόμο που θα δίνει τη δυνατότητα σε ισχυρούς ομίλους να ανοίγουν όποιες και όσες Κυριακές θέλουν ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε τουριστικές ή μη περιοχές.   
            Βασικό επιχείρημα Κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι  ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει  στην  ανάπτυξη  της οικονομίας. Λένε ψέματα. Ο κόσμος δεν ψωνίζει όχι επειδή δεν έχει ώρες αλλά επειδή δεν έχει χρήματα. Ακόμη και τα έσοδα από τον τουρισμό που επικαλούνται, όλοι ξέρουμε ότι δεν πηγαίνουν ούτε στις τσέπες των εργαζόμενων, ούτε στην «ανάπτυξη του τόπου». Γεμίζουν τα σεντούκια των εργοδοτών, ενώ για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και Επισιτισμό το μόνο που μένει είναι εξοντωτικά ωράρια, απληρωσιά και δολοφονίες εργατών. Μέσα σε λίγους μήνες τρείς νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  πάνω στο παπακι κάνοντας Delivery.  Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τα παχιά λόγια.
            Τα αφεντικά δίνουν μάχη για να κάνουν τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Να δουλεύουμε όποτε  θέλουν αυτοί (ακόμη και τις Κυριακές), για όσες ώρες θέλουν αυτοί, με μισθούς που θέλουν αυτοί (μια που οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί) και να πληρώνουν όσα θέλουν αυτοί και όποτε θέλουν αυτοί. Στην πραγματικότητα για να κρατήσουν τα κέρδη τους θέλουν να μας βάλουν να τους χρηματοδοτήσουμε με τους μισθούς μας αλλά και με τον ελεύθερο μας  χρόνο που και αυτόν θέλουν να μας το στερήσουν. Και από δίπλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τρέχει να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των αφεντικών και των δανειστών της ΕΕ και του ΔΝΤ νομοθέτησε την δυνατότητα να ανοίγουν 32 Κυριακές τον χρόνο τα καταστήματα.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε.
            Πριν λίγες μέρες, οι συμβασιούχοι στους Δήμους έκαναν μια πολυήμερη απεργία και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Κράτησαν τις δουλειές τους για μερικούς μήνες ακόμη και ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ. Οι συμβασιούχοι στα Νοσοκομεία κέρδισαν την παραμονή στη δουλειά τους μέχρι το τέλος του 2018 με τις κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό Επισιτισμό απεργούν και αυτοί στις 20 Ιούλη για τις συλλογικές συμβάσεις τους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την απληρωσιά. Οι εργαζόμενοι στον ΠΗΓΑΣΟ για να κρατήσουν τις δουλείες τους, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ για να σώσουν τα ταμεία τους. Οι εργαζόμενοι συγκρούονται με τα αφεντικά και την Κυβέρνηση που υλοποιεί τις απαιτήσεις των εργοδοτών.
Η απεργία στις 16 Ιούλη χρειάζεται να βρει συνέχεια και σε άλλες κινητοποιήσεις για να  σταματήσουμε τα μνημόνια που καταστρέφουν τις ζωές μας. Απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι να προβάλουμε το δικό μας δρόμο. Και αυτό σημαίνει ότι στην προμετωπίδα των εργατικών διεκδικήσεων να βάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών ντόπιων και Ευρωπαίων. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να πάρουμε από τους εργοδότες τα εκατομμύρια που χρωστάνε και δεν έχουν αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου