Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΣΥΣΚΕΨΗ Παρασκευή 11 ΜΑΗ στις 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
για την παρέμβαση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής πτέρυγας
του εργατικού κινήματος στην απεργία στις 30 Μάη

Παρασκευή 11 ΜΑΗ στις 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
            Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προχωράει στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 30 Μάη, στα πλαίσια της «κοινωνικής συμμαχίας» όπως έχουν ήδη ανακοινώσει. Διαβάζοντας το πλαίσιο της κινητοποίησης, αλλά και τις συμμετοχές σε αυτήν την «κοινωνική συμμαχία», εύκολα καταλαβαίνει κανείς τις πολιτικές προθέσεις πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία.
            Η ηγεσία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προσπαθεί να αναδείξει έναν πολιτικό προσανατολισμό που ενισχύει την δεξιά αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμαχία με κομμάτια της πασοκοδεξιάς αντιπολίτευσης (Πατούληδες κλπ) είναι προσπάθεια να στήσουν μια αντικυβερνητική κινητοποίηση όχι από αριστερή σκοπιά, όχι από σκοπιά υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων, αλλά αντίθετα από τα δεξιά. Δεν είναι τυχαίο ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντί να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες φτιάχνουν «κοινά πλαίσια αγώνα» με τα αφεντικά. Αντί να συντονίσουν τις μάχες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δεν λένε κουβέντα για το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών. Αντί να οργανώσουν απεργίες για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μιλάνε για «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Αντί για τα εργατικά συμφέροντα, μιλάνε για «την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». 
            Είναι σίγουρο ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι σαθρή. Ούτε οι προηγούμενες προσπάθειες να κινητοποιήσουν τον  κόσμο των συνδικάτων, έβγαλαν αποτελέσματα (πχ συλλαλητήρια για το Μακεδονικό) ούτε η ΝΔ έχει πρόθεση να ενισχύσει απεργίες, τώρα που η γραμμή του Μητσοτάκη, προσαρμόζεται  στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
            Όμως την ίδια ώρα, η απεργία αυτή έρχεται και κάτω από την πίεση όλων των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Τον Γενάρη  ενάντια στον αντιαπεργιακό νόμο. Το Φλεβάρη και το Μάρτη με τις κινητοποιήσεις σε σχολεία, νοσοκομεία και δήμους, για μαζικές προσλήψεις και να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Είναι αποτέλεσμα της πίεσης για κλιμάκωση που έβαλαν αγώνες όπως οι απεργίες των εργολαβικών στα ΕΛΠΕ στα καράβια, στην ΕΥΑΘ. Είναι συνέχεια από την απεργία στις 25 Απρίλη όπου απέργησαν και διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, οι εργάτες της Λάρκο, οι συνταξιούχοι και οι εκπαιδευτικοί.
            Ταυτόχρονα είναι μια απεργία που γίνεται πάνω στην κρίσιμη στιγμή που κλιμακώνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση. Και γι’ αυτό πέρα από τις προθέσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, για εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες η απεργία στις 30 Μάη αποκτάει ουσιαστικό περιεχόμενο. 
            Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο εργατικό κίνημα, έχουν μπροστά τους μια τεράστια πρόκληση. Να μετατρέψουν την απεργία στις 30 Μάη, σε πραγματική μαζική εργατική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, εργοδοσίας και δανειστών, αλλά και ενάντια στους προσανατολισμούς που θέλει να επιβάλει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
            Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο εργατικό κίνημα χρειάζεται να μπουν μπροστά και να οργανώσουν όλους τους χώρους δουλειάς πηγαίνοντας για τις 30 Μάη. Να εξασφαλίσουν ότι η απεργία θα γίνει με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα, το πλαίσιο και τα προχωρήματα που έχουν διαμορφώσει οι αγώνες του εργατικού κινήματος όλα τα τελευταία χρόνια. Και αυτό να φανεί με την συγκέντρωση όλου αυτού του δυναμικού που θα καταφέρει να τραβήξει στο πλευρό του και ολόκληρα εργατικά κομμάτια και συνδικάτα που θα κινητοποιηθούν εκείνη την ημέρα και να καθορίσει το περιεχόμενο και το ίδιο το απεργιακό συλλαλητήριο. .
            Γι’ αυτό ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια καλεί κάθε εργατική συλλογικότητα, συνδικάτα, κινήσεις, παρατάξεις, την Παρασκευή 11 Μάη στις 6.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τα βήματα μας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου